Този сайт използва бисквитки. Прочети повече...

137 СУ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“ обявява прием на документи за записване в първи клас за учебната 2020/2021 г.

Уважаеми родители,

През учебната 2020/2021 година ние ще приемем 96 първокласници, разпределени в четири паралелки.

„За тази година ще действат правилата и редът, по които са се приемали децата миналата година, т.е. няма промени в приема в първи клас“.

Водещ принцип при приема продължава да бъде уседналостта. Остават в сила прилежащите райони на училищата, които дават най-много точки при кандидатстване“.

В периода от 21 април до 21 май Вие може да кандидатствате чрез специално създаден имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кандидатстването става чрез подаване на заявление във формата, който прилагаме, след попълване на нужните за нас данни и изпращане на посочения имейл адрес. Обратно ще Ви бъде върната информация от същия имейл с въведения входящ номер на Вашето заявление. Обръщаме внимание, че поредността на този номер не играе роля в класирането, а е само знака, по който ще може да проследите резултатите от класирането.

Училището е специализирано в разширено чуждоезиково обучение, затова още при кандидатстване Вие трябва да посочите какъв език искате да изучава детето Ви.
Възможностите са:

  • А) английски;
    Б) английски и руски;
    В) немски и английски.
  • В заявлението, още на този етап Вие трябва да заявите какъв вид обучение желаете за детето си през първата учебна година: полудневно или целодневно. Вашето желание е само информация за нас при организиране на следващата учебна година и не оказва влияние върху класирането.

Първото класиране ще се извърши на 1 юни в 17:00 ч.

Заявление за кандидатстване: PDF | DOCX.

Уважаеми родители,
Екипът за подкрепа на личностното развитие (ЕПЛР) при 137 СУ от психолози, логопеди и педагогически съветници работи усърдно с Вас и вашите деца по договорките, които имате във приложенията Viber и Messendger.

С уважение и признателност към вашето разбиране и търпението, които проявявате.

За необходимостта да се говори за коронавирус: децата са тревожни, когато са държани на “тъмно”.

Да не се страхуват родителите да говорят за коронавируса. Повечето деца вече са чували за вируса или са виждали хора, носещи маски за лице, така че родителите не трябва да избягват да говорят за него. В действителност децата се притесняват повече, ако не говорим за нещо. Родителите са тези, които слушат новините и ги филтрират към детето. Целта трябва да бъде да помогнат на детето да бъде информирано по успокояващ начин на фона на всичко, което то чува, че се говори.

Да се дава информация, която е подходяща за развитието на детето. Да се внимава да не се дава много информация, която да се окаже прекалена. Вместо това е важно да се отговаря на въпросите, които детето задава. Родителите да направят всичко възможно да отговарят ясно и честно. Добре е да не може родителите да отговорят на всичко, което детето ги пита.

Да се следват думите на детето. Родителите да бъдат активни в това да поканят детето да им каже всичко, което е чуло за коронавируса и да се интересуват от това как се чувства. Да дадат възможност детето да задава въпроси. Не бързи въпроси, на които веднага да се отговаря. Целта на говоренето е да се избегнат плашещите фантазии, които новините извикват в детето.

Да се справят със собствената си тревожност. Генералната линия тук е: „Когато се чувствате най-тревожни или изпаднали в паника, това не е моментът да говорите с детето си за ситуацията с коронавируса “.  Когато родителите се чувстват по-тревожни е добре да отделят малко време да се успокоят, а след това могат да се опитат да проведат разговор или да отговорят на въпросите на детето си.

Да бъдем успокояващи. Децата са много егоцентрични, така че, когато слушат по новините за коронавируса, то това е достатъчно да ги накара да се притесняват сериозно, че ще го хванат. Полезно е детето да бъде успокоено за това, че грипът е много по-често срещан и в действителност децата имат много по-леки симптоми.

За да се чувстваме в безопасност е важно да се съсредоточим върху това, което правим. Важен начин да се успокоят децата е да се наблегне на предпазните мерки, които предприемаме. Джейми Хауърд, доктор по медицина, детски психолог от Института за детско съзнание, отбелязва: „Децата се чувстват овластени, когато знаят какво да правят, за да се пазят.“ Тук трябва да се каже начина на предаване на коронавируса -  най-вече чрез кашлица и докосване на повърхности. СЗО препоръчва старателното измиване ръце. Затова  е важно да се напомня на децата, че е необходимо да се грижат за себе си, като мият ръцете си със сапун и вода в продължение на 20 секунди (или колкото е са на две песни на популярната „Честит рожден ден“) - преди да се хранят и след като си издухат носа, при кашлица, кихане или използване на банята. Ако детето пита за маски за лице, може да се обясни, че експертите от СЗО казват, че на повечето хора те не са необходими. За хората, които децата виждат, че се движат с маски може да се обясни, че тези хора са особено предпазливи.

Да се придържаме към рутината. Това е ключово при затварянето на училището или детската градина. Грижите е важно да се структурират по познат начин - с редовно хранене и лягане. Да се продължава да се говори с детето. Да му се каже, че когато родителите знаят повече, те ще му кажат. Нека линията на комуникацията да бъде отворена. Родителите могат да кажат:" Въпреки, че в момента нямаме всички отговори, когато научим повече веднага ще ти кажем."

Препоръките са на Джейми Хауръд, доктор по медицина, детски психолог от Child Mind Institute.
Превод: Анет Маринова, психолог.

Уважаеми родители,

Часовете в 137-мо СУ се провеждат редовно и както следва:
за 1-ва смяна от 09:00 ч. до 13:20 ч.
за 2-ра смяна от 13:30 ч. до 18:10 ч.

Всички класове имат изградени Viber групи.
1-4 клас - създадени виртуални класни стаи в платформата https://web.seesaw.me.
5-7 клас работи  основно в платформата https://zoom.us, ползва и https://discordapp.com.
8-12 клас работи в https://discordapp.com, където има създаден виртуален сървър 137 СУ "Ангел Кънчев".

Страница 1 от 18

През учебната 2016/2017 година, езиков и изпитен център АВО предлага курс по английски език за всички ученици от 1-ви до 6-ти клас, който ще се провежда в 137 СУ „Ангел Кънчев“ Повече>>

AvoBell obyava 2015

Нашите партньори

Партньор на 137 СОУ Партньор на 137 СОУ Партньор на 137 СОУ Партньор на 137 СОУ Партньор на 137 СОУ Партньор на 137 СОУ Партньор на 137 СОУ

ucha se

Нагоре